Zo en Nu - thee, ijs, lunch en kunst in Gorssel

Samen met cliënten van Zozijn streven naar kwaliteit en gastvrijheid

Het team van Zo en Nu

Het team van Zo en Nu met in het midden Rein Dijkstra

In De Everdinahof, een statig oud pand in het hart van Gorssel is lunchroom, ijssalon en kunstwinkel ‘Zo en Nu’ gevestigd. Dorpsbewoners, bezoekers van Museum MORE en toeristen kunnen er even uitrusten. De medewerkers van Zo en Nu zijn cliënten van zorginstelling Zozijn.

Zo begon het
Al langere tijd liep Rein Dijkstra rond met het idee een lunchroom te beginnen. Nadat hij het diploma ijsbereider had behaald kwam daar uiteraard ook de verkoop van ijs bij.

Enige jaren geleden werd hij getipt door een familielid dat de oude drukkerij in Huize Everdinahof in Gorssel leeg stond. Hij nam contact op met de eigenaar, de JanBrand Stichting. Vervolgens bleek dat ook zorginstelling Zozijn uit Wilp belangstelling had voor het pand. Hieruit ontstond een unieke samenwerking tussen de lunchroom/ijssalon Zo en Nu, Zozijn, de JanBrand Stichting en Eerlijk! Genieten, die ook in hetzelfde pand zit. De ijssalon werd op 15 april 2016 geopend, als openingsstunt mochten alle schoolkinderen uit Gorssel een ijsje komen halen!

In het begin was Zo en Nu alleen ijssalon en koffie- en tearoom, maar nadat het stof van de verbouwing was opgetrokken en de keuken klaar was, ging ook de lunchroom van start.

En nu

De medewerkers van Zo en Nu zijn cliënten van Zozijn. Ongeveer twintig enthousiaste mensen bemannen in wisselende samenstelling en met wisselende roosters de ijsbar, de lunchroom en de winkel. De keukenbrigade bestaat uit drie personen. Binnen is plaats voor ongeveer veertig gasten, buiten op het terras zijn ongeveer evenveel zitplaatsen. Zo en Nu is het enige bedrijf in Gorssel met een gecertificeerde koffiebarista! 
Zo en Nu heeft ook een uitgebreide winkel, waar thee en alles wat met thee te maken heeft wordt verkocht. De meeste artikelen worden gemaakt door cliënten van Zozijn, sommige artikelen worden ingekocht.

Structuur

Aan de inzet van cliënten van Zozijn gaat een grondige voorbereiding vooraf. De cliënten die bij de Everdinahof werken krijgen vooraf een training bij Zozijn. Daarbij wordt gekeken naar de mogelijkheden en leerwensen voor het werken in de horeca en er is begeleiding van werkondersteuners. Een duidelijke structuur is daarbij heel belangrijk.
Naast de winkel is een dagbestedingslocatie waar de medewerkers van Zo en Nu zich even terug kunnen trekken of een deel van de dag werken.
Smullen

De heerlijke taarten voor bij de koffie of thee worden gebakken in een zorgbakkerij. De uitgebreide kaart omvat vele verschillende soorten koffie, thee, frisdrank, alcoholische drankjes, ijs, salades, soep, allerlei heerlijke broodjes, tosti’s, warme en koude happen en borrelgarnituur.

Catering
Zo en Nu verzorgt ook catering, onder andere met een foodtruck, een mobiele koffie- en theewagen, een oldtimer Engelse icecream­wagen en een Duitse braadworststand.
Ook verzorgt Zo en Nu feestjes van klein tot groot met een uitgebreide keuze aan happen en dranken.

Geschreven door redactie Gorssel.nl

óók

Zo en Nu

Cadeauwinkel Zo en Nu

Cadeauwinkel

In onze cadeauwinkel vindt u de theeën die op onze menukaart staan en nog veel meer soorten. Verpakt, zodat u ook thuis van onze lekkere thee kunt genieten. Verder hebben we in onze winkel bijzondere theepotten, mokken, handgemaakte theemutsten, glaswerk en meer.

Het verzenden van onze thee, naar welke plek in Nederland dan ook is natuurlijk mogelijk. We zien uw bestelling tegemoet op thee@zoennu.nl.

Dankjewel taart voor Zo en Nu

Dankjewel taart

In 2019 kregen we van wethouder Erik de Haan de Dankjewel taart. Veel van onze medewerkers zijn cliënt van Zozijn. Hier worden mensen met een beperking begeleid met als doel om zoveel mogelijk deel te nemen aan de samenleving en zich te ontwikkelen. Wij zijn blij met deze gemotiveerde medewerkers die opbloeien door het leuke werk dat zij doen. In de keuken, de bediening en achter de schermen.
Met het uitreiken van de taart bedankte de gemeente Lochem ons voor de bijzondere bijdrage aan de vernieuwende, sprankelende Gelderse economie.

Thüringer Bratwurst

Rein Dijkstra, de eigenaar van Zo en Nu, is ambassadeur van Duitse Bratwurst in Nederland. Na een bezoek aan het Deutsches Bratwurstmuseum in Mühlhausen was hij zo enthousiast over de Thuringer Bratwurst dat hij ze nu zelf verkoopt. Als enige in Nederland serveert Zo en Nu deze braadworst. In het restaurant, op locatie met de Foodtruck en in blik in onze winkel.

Barista van Zo en Nu

Mirco is gediplomeerde barista

Mirco is onze specialist in het bereiden en serveren van koffie. Hij bereid een heerlijke espresso of cappuccino voor u. Of één van de vele andere soorten koffie die op onze kaart staan. In 2019 behaalde Mirko het diploma Barista Skills Professional van de Specialty Coffee Association.